Omgaan met alcohol tijdens de feestdagen
Steeds meer mensen kiezen ervoor om de feestdagen zonder alcohol door te brengen.
Minder drinken kan een uitdaging zijn maar wel een die vele voordelen heeft.
In onze samenleving is alcohol overal aanwezig. Alcohol drinken wordt door veel mensen gezien als heel gewoon. Er is altijd wel een reden om te drinken. Dit kan er uiteindelijk toe leiden dat je veel meer drinkt dan je wilt. Als je regelmatig alcohol drinkt dan sta je er misschien wel eens bij stil dat alcohol niet per sé goed voor je is. Maar wanneer is dat eigenlijk zo? Wat is een nog aanvaardbare hoeveelheid alcohol en wanneer kun je beter proberen te minderen met alcohol?
Verantwoord alcoholgebruik wil zeggen dat je geen nadelige gevolgen van de alcohol hebt in je werk of relatie en dat de alcohol ook geen gevolgen heeft voor je gezondheid. De Gezondheidsraad geeft het advies het te houden bij maximaal 1 glas per dag voor volwassenen. Dan heeft alcohol nog weinig risico’s. Maar wel is het zo dat bij vrouwen de kans op het ontwikkelen van borstkanker iets groter is dan bij geen alcohol. Risico’s zijn sowieso nooit helemaal uit te sluiten. Daarom is het eigenlijk beter om te spreken over aanvaardbaar alcoholgebruik.
De genoemde aanvaardbare hoeveelheid van 1 glas geldt niet voor jongeren. Ben je jonger dan 18, dan is het advies helemaal geen alcohol te drinken. Je hersenen ontwikkelen zich dan nog en we weten dat alcohol een negatieve invloed heeft op die ontwikkeling. Ook als je zwanger bent wordt aangeraden geen alcohol te drinken. En ook niet als je moet werken, sporten of aan het verkeer gaat deelnemen.
Tenslotte, let erop dat de Gezondheidraads met ‘1 glas’ een standaardglas bedoelt. Elke soort drank heeft zijn eigen standaardglas:
Ben je benieuwd of jouw alcoholgebruik nog aanvaardbaar is of dat je misschien beter wat zou kunnen minderen met drinken? Doe dan nu de zelftest.
Denk je dat het verstandig is wat minder te gaan drinken? Dat is al een hele belangrijke stap, want alcohol is overal om ons heen. Veel mensen zien alcohol drinken als heel gewoon. Is het je wel eens opgevallen hoe vaak je een alcoholisch drankje wordt aangeboden zonder dat daarbij nagedacht wordt? Dit kan er uiteindelijk toe leiden dan je veel meer drinkt dan je wilt of dan goed voor je is. Niet drinken of minder drinken heeft veel voordelen. Bijvoorbeeld voor je gezondheid, maar ook voor werk, studie of je relaties.
Minder alcohol drinken heeft veel voordelen. Zonder dat je het merkt kan alcohol veel invloed hebben op je lichaam en geest. Als je stopt, merk je dat op veel manieren. Veel mensen die minder zijn gaan drinken, voelen zich snel fitter en hebben meer energie. Dit komt doordat je beter slaapt als je niet drinkt. Veel mensen die minder zijn gaan drinken voelen zich blijer en zelfverzekerder. Alcohol versterkt somberheid en depressieve klachten. Als je stopt, krijg je meer zelfvertrouwen en voel je je opgewekter. We zetten de voordelen voor je op een rij:
Daarnaast kan stoppen of minderen ervoor zorgen dat je relaties met anderen verbeteren. Zeker als je veel drinkt, kunnen anderen daar last van hebben. Als je stopt of mindert verdwijnen spanningen over het drinken.
Ben je geïnspireerd geraakt en wil je minder drinken? Dat kan prima zelfstandig, maar natuurlijk kun je ook extra hulp van een zorgverlener inzetten als je dat fijner vindt. Daarover later meer. Maar als je eerst zelfstandig wilt proberen te minderen, denk dan aan de volgende zaken:
Hou om te beginnen eens een week of twee een dagboek bij. Noteer hoeveel je drinkt, wanneer en met wie. Schrijf er ook bij wat de reden is waarom je dronk. Zo ontdek je patronen. Wij hebben een alcohol dagboek opgenomen in onze cursus waar je gratis gebruik van kan maken.
Komt er een lastig moment aan, een feestje of een avondje uit met vrienden? Denk na over hoeveel je gaat drinken. Wat is je max? Denk na over wat je gaat zeggen en bestellen als iemand je toch alcohol aanbiedt, terwijl jij al lang aan je max zit. Spreek met jezelf een tijd af om weg te gaan.
Zet de voor jou belangrijkste redenen waarom je minder alcohol wilt drinken op papier. Bewaar je lijst op een plek waar je hem vaak tegenkomt. Hang ‘m bijvoorbeeld aan de koelkast! Heb je moeite met bedenken of onthouden waarom je wilt minderen? Minderdrinken.nl helpt je hierbij.
Misschien zijn er wel meer mensen in je omgeving die willen minderen met drinken. Maak er een mooie uitdaging van met elkaar en werk bijvoorbeeld toe naar een leuke beloning als jullie je bijvoorbeeld een maand aan je doelen hebben weten te houden!
Alcohol drinken doen we ook vaak uit gewoonte. Gewend om om vijf uur na je werk een wijntje te nemen? Doe eens iets heel anders op dat tijdstip. Ga even wandelen, bel iemand. Maak desnoods iets schoon in huis. Ingesleten patronen verdwijnen het makkelijkst door je programma een beetje om te gaan gooien.
Schenk een glas in en houd de fles daarna uit het zicht. Laat de fles in de keuken of in een andere ruimte. In elk geval niet naast je. Zo maak je het je zelf moeilijker om nog een glas in te schenken. Je moet namelijk eerst opstaan en naar de andere ruimte lopen als je nog een glas wil inschenken.
Tip 1: Houd een dagboek bij
Tip 2: Maak een lijst met jouw redenen om te stoppen
Tip 3: Beloon jezelf
Tip 4: Bereid je voor op moeilijke situaties
Tip 5: Maak afspraken en stel grenzen
Tip 6: Zoek steun in je omgeving
Tip 7: Doorbreek patronen
Tip 8: Zoek afleiding
Tip 9: Wissel alcohol en water/fris af
Tip 10: Drink minder dan één glas per uur
Tip 11: Zorg ervoor dat je niet te veel alcohol in huis hebt
Tip 12: Geniet van wat je drinkt
Tip 13: Houd de fles uit het zicht
Tip 14: Kies alcoholvrije drankjes
Wil je hulp bij het minderen of zelfs stoppen met drinken? Wij helpen je graag! Minderdrinken.nl biedt niet alleen een module aan die je helpt om je motivatie om minder te drinken te zoeken en vast te houden, maar helpt je ook zodra je eenmaal gestart bent omdat je dagelijks registreert en je doelen bijhoudt. Dat houdt je scherp! Bovendien kun je bij Minderdrinken.nl ook extra begeleiding krijgen van een psycholoog als je dat wilt.
Doe de zelftest en start vandaag nog!
Denk je dat het lastig gaat vinden om in je eentje je doelen te bereiken? Raadpleeg eens je huisarts. Je huisarts heeft bijna altijd een Praktijkondersteuner voor de Geestelijke Gezondheidzorg (POH GGZ) in dienst die jou ook kan steunen of samen met je kan zoeken naar extra begeleiding.
Dit artikel is geschreven door Frank Koster
Mijn naam is Frank Koster en ik ben psycholoog bij minderdrinken.nl. Ik ben inmiddels alweer 21 jaar actief in de psychologie en heb veel ervaring opgedaan in het behandelen van verslavingen. Nu schrijf ik onder andere over de gevolgen van alcohol en ondersteun mensen in hun traject bij het minderen of stoppen van hun alcoholgebruik.
Steeds meer mensen kiezen ervoor om de feestdagen zonder alcohol door te brengen.