Alcohol en kanker
Ontdek wat de relatie is tussen alcohol en kanker.

Veel mensen weten dat roken kanker kan veroorzaken, maar dat alcohol ook een grote rol speelt bij het ontstaan van kanker, is minder bekend. Toch is alcohol na het roken de belangrijkste vermijdbare oorzaak van kanker. Zelfs kleine hoeveelheden alcohol vergroten al het risico op meerdere vormen van kanker. In Nederland krijgen jaarlijks naar schatting 4000 mensen kanker door alcoholgebruik.
De oorzaken van kanker door alcohol
Het risico op kanker door het drinken van alcohol kan op verschillende manieren vergroot worden. Er zijn voor twee manieren het meeste bewijs gevonden.
Antioxidanten. Er kunnen op meerdere manieren kankerverwekkende stoffen in je lichaam ontstaan. Alcohol zorgt ervoor dat er meer kankerverwekkende stoffen ontstaan, en juist minder beschermende stoffen (antioxidanten). Hierdoor kun je sneller schade aan je DNA krijgen. En dat kan kanker veroorzaken.
Aceetaldehyde. Als je lichaam alcohol afbreekt ontstaat er een stof die kanker kan veroorzaken. Die stof heet aceetaldehyde. Hoe meer alcohol je drinkt, hoe meer aceetaldehyde er ontstaat. Deze stof kan het DNA in je lichaam beschadigen. En als dat gebeurt, kan er kanker ontstaan.
Of iemand kanker krijgt ligt aan verschillende factoren. En de één heeft meer kans om kanker te krijgen vanuit de genen. Het maakt ook uit hoeveel iemand drinkt. Maar let op: er is geen veilige grens voor het drinken van alcohol. Ook het soort drankje maakt niet uit. Of je nou bier, wijn of sterke drank drinkt, het gaat om de stof alcohol in deze drankjes die het risico verhoogt.
Alcohol vergroot de kans op 7 soorten kanker
Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat alcohol zorgt voor een verhoogt risico op 7 soorten kanker:
- Mondkanker
- Keelholtekanker
- Strottenhoofdkanker
- Slokdarmkanker
- Dikke darm- en endeldarm kanker
- Leverkanker
- Borstkanker (vrouwen)
Daarnaast zijn er eerste aanwijzingen gevonden dat alcohol ook een rol kan spelen bij het ontstaan van maagkanker. En dat het het risico op long-, alvleesklier- en huidkanker verhoogt. Maar dit is nog niet met zekerheid te zeggen doordat de bewijskracht nog niet sterk genoeg is.
1 glas per dag gezond?
Het idee dat een glas wijn per dag gezond is, leeft nog steeds bij veel mensen. Maar dit idee is inmiddels achterhaald: er is geen veilige ondergrens als het gaat om alcohol en kanker. Hoe meer je drinkt, hoe groter het risico, maar ook bij weinig drinken is het risico al aantoonbaar verhoogd. Al bij gemiddeld een glas alcohol per dag heb je meer kans op bepaalde soorten kanker.
Wees bewust van je alcoholgebruik
Probeer bewust te worden van je drinkgedrag. Het drinken van alcohol is sterk verbonden met gezelligheid, ontspanning en samenzijn. Het speelt een grote rol tijdens feestdagen, op terrassen, bij sportevenementen en werkborrels. Omdat het zo vanzelfsprekend aanwezig is in het dagelijks leven, is het makkelijk om zonder erbij na te denken een glas te drinken. Toch geldt: elke slok telt. Hoe minder je drinkt, hoe beter. En niet drinken is het gezondst.
Dit artikel is geschreven door Marjolein
Mijn naam is Marjolein. Ik ben afgestudeerd als gezondheidspsycholoog en werkzaam als eHealth content developer. Zo ontwikkel ik online modules ter bevordering van (mentale) gezondheid en schrijf ik voor Minderdrinken.